Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954
Home
About Us
Awards
Additions
Remodeling
Custom Homes
More...
Contact Us
Awards - Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954

Awards - 2007


Remodeling - 1960s Bungalow Remodeling - 1960s Bungalow

1960s Bungalow

Sakiyama Construction remodeled this 2,800 sq ft house custom built in 1964, modernizing it to meet the advancements of the 2000s. Essential upgrades included new roofing, eave troughs, attic insulation, windows, garage door and security system, and installation of an HRV to provide needed air exchange. Driveways, patios and sidewalks were all replaced with interlocking stone.
  1960s Bungalow

1960s Bungalow   1960s Bungalow

Sakiyama Construction first worked on this house in 1989, designing and constructing an all season sunroom to replace the screen porch at the rear of the home (above upper left). The room now needed little more than paint, varnish and some decorative updating, but an unused old built-in BBQ (above lower left) still remained from the screened room era. This time, it was converted into a fireplace with slate surround and copper doors, creating a new focal point for the room.

1960s Bungalow   Working with the homeowner and Michelle Weibe of W Design Group, kitchen, bathrooms, bedrooms, laundry, lighting, flooring, plumbing and painting were completely redone.

Existing wood walls in the foyer, living, dining and family rooms were restored, retaining the 60's flavour that made this home unique. Other original features such as worn oak parquet flooring, wrought iron railing and dated lights (above left) were replaced, the new strip maple hardwood flooring and modern fixtures brightening the home and creating a welcoming entrance.

1960s Bungalow

1960s Bungalow   1960s Bungalow

The kitchen was completely redone, with maple cabinets, granite countertops, painted glass backsplash, new appliances, comfortable cork floors and pot lights. The island was reconfigured, containing the dishwasher as well as shelves for cookbooks.

1960s Bungalow

In the new island, the sink was moved to be next to the dishwasher. Undersink drawers replaced the usual cupboards, increasing easily accessible storage space.

The previous pass-through (above) between kitchen and dining room was eliminated to permit the installation of new built in ovens.
  1960s Bungalow

1960s Bungalow   1960s Bungalow

Contemporary lighting, new lighter (maple) cabinetry, new triple pane windows and a custom stainless and glass table modernized the kitchen dining space.

1960s Bungalow

All old windows were updated to new triple pane units. Lighting was modernized and old berber was replaced by new wool carpet. Wood walls were restored. The pass-through area seen in kitchen photos was covered on the dining room side by stained-to-match cherry plywood, creating a new sitting area and place for art.
  1960s Bungalow

1960s Bungalow   1960s Bungalow

Original extensive bathroom tiling was in such good shape it was retained and repaired, providing an element of 60s flair. New vanity, granite countertop, plumbing fixtures, lighting with new bulkhead, and flooring were coordinated with the tile.

1960s Bungalow

The original small bathtub located in a dark alcove and the adjacent linen closet (above) were replaced by a larger modern airtub, new lighting and walls covered in granite tiles to match the vanity countertop.
  1960s Bungalow

1960s Bungalow   1960s Bungalow

This tiny claustrophobic ensuite (above) appeared much larger post renovation (left), the result of replacing the fiberglass shower with a new glass one. Mirrored wall, floating vanity, pale cork floors and painted walls completed the transition.

1960s Bungalow

New shelving and cupboards added much needed storage to the laundry. New energy efficient appliances, granite countertop, riverstone backsplash, updated lighting and easy to stand on cork floors made the laundry into a multipurpose room, a place one wanted to spend time.
  1960s Bungalow

1960s Bungalow

1960s Bungalow
  Changing family needs were met with the conversion of seldom used rooms into new office, exercise and hobby areas.




Additions - 1970s Neo-Tudor Additions - 1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

  The objective of this renovation was to meet the family's need for increased living space and to modernize the home. Syverson Monteyne Architects redesigned the home, creating an addition for the east side. This addition contained a new family entrance, walk-in closet, powder room, hexagonal sunroom and a 3 1/2 car garage. The existing garage was changed into a new sunken family room. The original family room, side entrance and powder room became the new kitchen/eating area. The existing kitchen became the new dining room, and the previous dining room, a new music room. It was Sakiyama Construction's challenge to solve the structural implications of the addition and floor plan changes.

1970s Neo-Tudor

Exterior elevations of the north and east sides of the home were drastically changed. These included the garage, sunroom, and side entry additions. There were changes in rooflines, windows, retaining walls, brickwork, colored stucco, driveways and landscaping. The new 3 1/2 car garage was built on grade beam and piles and featured a structural concrete slab floor.

1970s Neo-Tudor

A new hexagonal shaped 4 season sunroom plus two cedar decks were built in the rear yard.  Existing rear house elevation was modified to match the new addition.
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   The original family room with full masonry fireplace pictured at left was removed and reconfigured into a new kitchen eating area (above). Note the archway to the right of the eating area leading into the new addition.

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The former side entrance with its powder room pictured above was eliminated. The new kitchen with custom maple cabinets, granite surfaced island and stunning ceramic tile details occupied that area after renovation.

All interior design was provided by Michelle Weibe of W Design Group and cabinetry by Legacy Cabinets.

1970s Neo-Tudor

The majority of the main floor interior was gutted. New plumbing, electrical and heating systems were installed including 2 high efficiency furnaces. Structural details such as the main beam pictured above the island bulkhead (above) were part of the engineering changes required. As part of this major renovation, the former attached garage was converted into a family room visible at the end of the kitchen (right) .
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   The former garage door openings (upper left) were modified and became two new window openings. The wall that separated the side entrance from the garage was removed and resupported (lower left) to become part of the new opening to the family room, pictured above as a half wall. The old concrete floor was insulated and reframed. The new family room featured hardwood flooring and slate finished fireplace.

1970s Neo-Tudor

The area formerly occupied by kitchen and dining room was gutted and converted into a dining room and music area. Railings, cabinetry and walls pictured above left, were removed.
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The majority of the previous traditionally styled millwork such as the stairs and railing above, were removed. The new stairs (left) were contemporary and open, featuring glass and oak railings.

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The walls between the staircase and former kitchen were removed to create a more open, bright and spacious floor plan (above left). Old carpet covered floors were replaced with new engineered hardwood. Old lighting was replaced by pot lighting and new fixtures (above left and right). All trimwork was replaced and all walls were patched and repainted.