Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954
Home
About Us
Awards
Additions
Remodeling
Custom Homes
More...
Contact Us
Additions - Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954

Additions


70's style 2-Storey

The owners of this 70’s style 2-storey loved their neighborhood but found that their home (right) was too small to meet the family’s needs.  The solution was to both increase the square footage of the home and redesign part of the existing dwelling to improve its functionality. 
  Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   W Design Group working with Sakiyama Construction cleverly designed a 1,155 sq ft 2-storey addition to make use of the large pie-shaped yard (left). The renovation/addition was needed to create more family space including a larger kitchen, family area, main floor laundry and new deck. An expanded master bedroom suite was also on the wish list as well as an additional upstairs bedroom to meet the needs of growing children.

Gold Winner Renovation Awards – Additions

The majority of the addition was developed in the rear of the house (above and right). This involved a major transformation of the original 2-storey footprint and elevations (following).
  Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

The decision to transform the original compact kitchen (above) into a large kitchen/family area was central to the design solution. The north and west exterior walls of the existing kitchen were removed and opened into the large addition. To achieve this, the walls were replaced by engineered beams supported by a single load-bearing column (following).   Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   This all was worked into a contemporary kitchen design. The new kitchen spreads well beyond the old into the newly added space (left).

Solid granite counters and a huge sitting/working island (so large that two granite slabs had to be scribed together with a high tech water jet) complement the new maple shaker cabinetry (right).   Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   Above was the south-west view of the original kitchen with powder room behind. The following image shows the same area after renovation. New millwork includes large pantry cabinets with walk-in pantry beside. Located off the hall behind is the new main floor laundry.

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Located off the kitchen/family area in the new addition is a four-season sun room that opens onto a large deck.   Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   Gold Winner Renovation Awards – Additions

The new kitchen also includes a casual eating area separate from the large island (above left).  A new hallway connects this area to a spacious rear entry, replacing the old cramped one (above right).  Off this hallway is a new powder room (following) as well as an additional garden door to the cedar deck and wide windows to view the yard.

Gold Winner Renovation Awards – Additions   Gold Winner Renovation Awards – Additions

Old powder room (above) was updated and relocated into the new addition (left). Note the new cherry cabinetry and granite countertop.

New sunken rear entrance leads into the existing house hallway. A new main floor laundry room was developed off this hallway (right). Redesign of this area provides spacious mudroom as well as more practical access to the basement.   Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   The existing formal dining room (left) was modernized with contemporary dark maple built-in cabinetry, granite counter and art niche (following two photos). The existing hardwood floors in the dining room and throughout the home were sanded, stained a rich color and refinished.

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Original dated staircase with wrought iron railings (above left) was replaced with new custom oak handrails (right and following). Carpet was removed and oak stairs and floors were refinished.
  Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions

The floor space of the original master bedroom (above left) was enlarged (right) to create a sitting area as well as a walk-in closet.
  Gold Winner Renovation Awards – Additions

Gold Winner Renovation Awards – Additions   The 2-storey addition made possible a new hexagonal shaped bedroom at the top of the stairs above the expanded rear entrance.