Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954
Home
About Us
Awards
Additions
Remodeling
Custom Homes
More...
Contact Us
Additions - Sakiyama Construction Ltd. - Quality Construction Since 1954

Additions


1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

  The objective of this renovation was to meet the family's need for increased living space and to modernize the home. Syverson Monteyne Architects redesigned the home, creating an addition for the east side. This addition contained a new family entrance, walk-in closet, powder room, hexagonal sunroom and a 3 1/2 car garage. The existing garage was changed into a new sunken family room. The original family room, side entrance and powder room became the new kitchen/eating area. The existing kitchen became the new dining room, and the previous dining room, a new music room. It was Sakiyama Construction's challenge to solve the structural implications of the addition and floor plan changes.

1970s Neo-Tudor

Exterior elevations of the north and east sides of the home were drastically changed. These included the garage, sunroom, and side entry additions. There were changes in rooflines, windows, retaining walls, brickwork, colored stucco, driveways and landscaping. The new 3 1/2 car garage was built on grade beam and piles and featured a structural concrete slab floor.

1970s Neo-Tudor

A new hexagonal shaped 4 season sunroom plus two cedar decks were built in the rear yard.  Existing rear house elevation was modified to match the new addition.
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   The original family room with full masonry fireplace pictured at left was removed and reconfigured into a new kitchen eating area (above). Note the archway to the right of the eating area leading into the new addition.

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The former side entrance with its powder room pictured above was eliminated. The new kitchen with custom maple cabinets, granite surfaced island and stunning ceramic tile details occupied that area after renovation.

All interior design was provided by Michelle Weibe of W Design Group and cabinetry by Legacy Cabinets.

1970s Neo-Tudor

The majority of the main floor interior was gutted. New plumbing, electrical and heating systems were installed including 2 high efficiency furnaces. Structural details such as the main beam pictured above the island bulkhead (above) were part of the engineering changes required. As part of this major renovation, the former attached garage was converted into a family room visible at the end of the kitchen (right) .
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   The former garage door openings (upper left) were modified and became two new window openings. The wall that separated the side entrance from the garage was removed and resupported (lower left) to become part of the new opening to the family room, pictured above as a half wall. The old concrete floor was insulated and reframed. The new family room featured hardwood flooring and slate finished fireplace.

1970s Neo-Tudor

The area formerly occupied by kitchen and dining room was gutted and converted into a dining room and music area. Railings, cabinetry and walls pictured above left, were removed.
  1970s Neo-Tudor

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The majority of the previous traditionally styled millwork such as the stairs and railing above, were removed. The new stairs (left) were contemporary and open, featuring glass and oak railings.

1970s Neo-Tudor   1970s Neo-Tudor

The walls between the staircase and former kitchen were removed to create a more open, bright and spacious floor plan (above left). Old carpet covered floors were replaced with new engineered hardwood. Old lighting was replaced by pot lighting and new fixtures (above left and right). All trimwork was replaced and all walls were patched and repainted.